Fantastisk musik, teater på Broadway eller nyskapande konstnärer. Modevisningar, ett ständigt pågående nattliv och shopping som aldrig tar slut. Promenader i Central Park, ölprovningar i Brooklyn eller intressanta konstmuseer. New York är en metropol i ständig förändring, en kulturell smältdegel och ett centrum för världspolitiken.
I antologin New York på djupet guidar sju skribenter till sin favoritstad. Deras personliga texter om staden ger såväl fördjupning och eftertanke som smittande entusiasm och upptäckarlust.
Henrik Berggren benar upp New Yorks 400-åriga historia. Läs om hur allting började, från indianer och handel med bäverskinn till en kulturell smältdegel för invandrare från hela världen. Politik, korruption, kriminalitet, religion, rasism, kultur, upplopp, tragedier och kapitalism allt har under århundraden flätats samman till den stad vi möter i dag.
Mia Gahne talar sig varm för barernas New York. En värld utan begränsningar, vare sig när det gäller ålder, inkomst, hudfärg eller religion. Vid bardiskarna skålar äldre intellektuella från Upper West Side med pubertala rockslynglar från Alphabet City. Ingen dömer, allt är tillåtet, varenda människa har gjort sig förtjänt av sin rättighet att gå ut och roa sig. Oavsett om man är tjugotre eller åttiotre.
Edgar Mannheimer gör en djupdykning i hiphopens historia, utveckling och inflytande. Vi får följa med från allra första början i det härjade Bronx till de glassiga moderna beatsen. Från det farliga, råa och rebelliska till det ultrakommersiella, slätstrukna och modeinriktade. New York har alltid betraktats som hiphopens vagga. Rapp, breakdance, graffitti och DJ-kulturen har fått slummen att svänga.
Göran Everdahl tar oss tillbaka till filmens barndom och födelsen av de allra första filmbåsen längs Broadway. Men från att ha varit en anonym kuliss i dåtidens första filmsnuttar har New York kommit att spela en egen huvudroll i filmens och televisionens utveckling. Här får vi läsa om klassiska scener från klassiska filmer och var och när magin utspelade sig.
Mark Isitt avslöjar den rafflande historien bakom FN-högkvarterets revolutionerande arkitektur. Vi får följa med på resan genom tid och rum, intriger avslöjas och världsherravälden sätts på spel. Var skulle egentligen Förenta Nationerna sammanstråla? Hur skulle byggnaden se ut? Och varifrån skulle man få marken? Efter många intrikata turer hamnade världspolitikens högkvarter slutligen i Midtown vid randen av East River och klassas i dag som ett arkitektoniskt modernistiskt mästerverk.
Argot Murelius skriver ett personligt kärleksbrev till sitt kontinuerliga spektakel till stad. Med en målande berättelse skildrar hon sin tid i New Yorks konstvärld, olika epokers uppgång och fall, baksidor som framsidor. Vi får vara med om halsbrytande vernissager, titta in i konstnärslegendarers oglamourösa hem och uppleva hur tiderna, klimatet och konsten förändras. Än finns det hopp för konstnärliga banbrytare som vet att lämna ett grannskap så fort tryckkokaren exploderar och etablera sig på ny mark.
Johanna G. Jimenez lämnar en rapport från New Yorks grönskande sida. Vi får lära oss hur den gröna gerillan ockuperade ödetomter under det nedgångna 70-talet och planterade illegala oaser för allmänheten, hur dagens nytänkande restauranger odlar sina egna grönsaker på taket och hur en hel skolgård kan förvandlas till trädgårdsland i bostadsområden där det annars är svårt att få tag på vettig mat.